Iisalmen Vuoden seurajohtajan puhe: tässä Virpi Murtolan ajatuksia tunnustuksesta ja seuratyöstä
Klubi-36 ryJulkaistu: 18.01.2022 15.11

Iisalmen Vuoden seurajohtajan puhe: tässä Virpi Murtolan ajatuksia tunnustuksesta ja seuratyöstä

Valtavan suuret kiitokset Vuoden seurajohtaja -tunnustuksesta! Tämä on hieno yllätys ja lämmittää erityisesti jo pitkään jatkuneena koronan aiheuttamana poikkeusaikana.

Tämä tunnustus kuuluu joka ikiselle klubilaiselle. Ilman meidän pelaajia, aktiivisia vanhempia, valmentajia, joukkueenjohtajia, rahastonhoitajia, huoltajia, seuratyöntekijää sekä aktiivista johtokuntaa ja yhteistyökumppaneita emme olisi tässä. Suuret kiitokset myös Iisalmen kaupungille upeista harjoitteluolosuhteista ja mutkattomasta yhteistyöstä. Mikäs tässä on ollessa, kun infra on kunnossa ja lisäksi on intohimoisia ja osaavia ihmisiä ympärillä!

Iso kiitos kuuluu myös jalkapalloyhteisölle ympärillämme. Myös Suomen Palloliitto on noteerannut, että Iisalmessa voidaan tehdä ihmeitä. Kun 5 vuotta sitten tulin mukaan seuratoimintaan, oli pelaajamäärä seurassamme tipahtanut alle 80 pelipassiin. Näin pienellä määrällä ei ajan mittaan olisi järkevää pyörittää toimintaa. Silloisen johtokunnan piti lähteä miettimään, että etsitäänkö kumppani, jonka kanssa fuusioidutaan, vai kokeillaanko itse nostaa pelaajamäärää. Sattumusten kautta päädyimme ensin Palloliiton tyttöjalkapallon kehittämishankkeeseen, josta saatiin ajatusapua pelaajamäärän kasvattamiseen. Homma starttasi hyvin, ja nyt opetus- ja kulttuuriministeriö on ollut tukemassa kehitystyötämme jo 3 vuoden aikana ja seuraava hakemus on käsittelyssä. Pelaajalisenssien määrä on vuosien varrella noussut tasaisen reippaaseen tahtiin ja viime vuoden lopussa meillä oli yhteensä 250 pelilisenssiä.

Tällaiseen kasvuun ei olisi ikinä pystytty yksin. Tilastot osoittavat, että Pohjois-Savossa syntyvyys on vähentynyt muutamassa vuodessa 40 prosenttia. Fakta on se, että jos trendi Ylä-Savossa jatkuu tulevinakin vuosina samanlaisena, ei yksikään seura pärjää yksin. Klubissa olemme yrittäneet varautua tähän väistämättömään lasten määrän vähenemiseen ja olemme lähteneet kehittämään entistä vahvempaa yhteistyöstä Ylä-Savon seurojen välillä.

Yhteistyössä PAVE:n ja LaPa-95:n kanssa kokeilimme viime vuonna UEFA Playmakers -toimintaa Ylä-Savossa. Rohkeasti testasimme toiminnan laajentamista Iisalmen ja Lapinlahden lisäksi myös Sonkajärvelle. Tämän toiminnan kautta liikutimme yhdessä yhteensä sataa 4–8-vuotiasta tyttöä Disneyn Frozen-sadun innoittamana. Toiminta jatkuu ja kehittyy tänä vuonna. Olemme käynnistämässä tiiviimpää yhteistyötä myös KiuPan kanssa. PK-37:n kanssa olemme jo useamman vuoden erittäin onnistuneesti pyörittäneet Futisstartti-toimintaa ja viime kesänä tämäkin toiminta sai yli 120 lasta kokeilemaan liikunnan riemua niin Kankaan kentällä kuin Vieremän uudella areenalla. Lisäksi toimimme luontaisesti yhdessä arjen harjoitustoiminnan tiimoilta. Haluamme mahdollistaa jokaiselle lapselle mahdollisuuden harrastaa mahdollisimman lähellä omaa kotiaan. Haluamme taata myös sen, että mikäli lapsi haluaa jatkaa lajin parissa, on meillä alueellisesti tarjota hänelle oman ikäluokan joukkue, jossa päästä pelaamaan ja mahdollisesti jatkaa harjoituksia aina kansainvälisille kentille saakka. Yhteistyön polku on vasta alussa, mutta olemme jo hyvässä vauhdissa. Ensi kesälle olemme ideoineet aivan uutta viiden kunnan alueella toteutettavaa konseptia yhdessä alueen seurojen kanssa. On mahtavaa huomata, kuinka jokainen on saanut paljon uutta virettä toimintaansa yhdessä tekemisestä.

Itse seuratyö on vaatinut kasvun myötä omia panostuksia. Halusimme, että vapaaehtoisten työ olisi mahdollisimman helppoa ja toiminta joukkueesta tai toimihenkilöistä riippumatta tasalaatuista. Pari vuotta sitten lähdimme Palloliiton laatujärjestelmäpolulle ja viime kesänä saavutimme jo tason 2. Laatutoiminnassa mukana oleminen on seuratyön kehittämisen lisäksi avannut uusia mahdollisuuksia. Laatutyön kautta pääsimme mukaan muun muassa SROI-mallinnukseen, jolla mitataan jalkapallon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa alueella. PK-37:n kanssa yhdessä sosiaalinen tuotto Iisalmen kaupungille on liki 4,9 miljoonaa euroa. Pelkästään Klubi-36:n toiminta tarkoittaa 0,64 miljoonan euron säästöä sosiaalikuluissa, reilun puolen miljoonan euron taloudellista hyötyä Iisalmen seudulle sekä vajaan puolen miljoonan euron terveydellistä hyötyä vuodessa. Aika hurjia summia, vai mitä?

Me klubilaiset haluamme omalta osaltamme olla ihmeiden mahdollistajana. Emme odota ihmeitä vaan teemme niitä!

Kiitoksin
Virpi